Волонтирај - резултирај

05 декември е познат како Меѓународен ден на волонтерите. Овој ден приужа шанса за индивидуалните волонтери и организациите кои промовираат волонтерски вредности, да ги промовираат своите придонеси за развој на локално, национално и меѓународно ниво. Меѓународниот ден на волонтерите, е можност за сите нас да го промовираме волонтерство, да ги

Многу често младите знаат да ни постават прашање, што е тоа волонтирање и како се разликува од останатите активности како на пример праксата. Затоа еве и едно убаво објаснување во продолжение.   За да една активност да се смета дека спаѓа под волонтерска активност мора да има три клучни карактеристики:

Како што ветивме, еве уште некои интересни идеи за волонтирање во некоја област која е од ваш интерес… Ако сакате да помогнете во образованието во вашата заедница?! 5 минути: Подарете некоја книга што вашето дете ја користело на помалите деца од соседството. 30 минути: Соберете книги и неискористени училишни материјали

Волонтирањето е БИТНО!. Преку волонтирање можете да ја подобрите вашата заедница, а воедно и вашиот живот. Учествувајќи во волонтерски акции вие покажувате дека се грижите. Докажано е дека помагањето на другите е добро не само за примателите на вашето дело, туку и за подобрување на вашата благосостојба. Додека издвојувате време

Ваши прашања, а наши одговори во однос на претходниот пост за волонтерството во Македонија. Кои се моите права како волонтер? Надомест на однапред договорени трошоци поврзани со волонтерство (трошоци за храна, превоз од и до место на волонтерство, трошоци за службени патувања како и за обука на волонтери); Заштита на

Волонтерството е практика на луѓе кои работат за доброто на останатите, без мотив за каква било финансиска или материјална добивка. Волонтерството, општо земено, се смета за алтруистичка активност, наменета за промовирање добро или за подобрување на квалитетот на животот. Волонтерството  претставува  активност која е од интерес и за Република  Македонија.

Ефективената работа со волонтери може да го зачува времето на вашата органинзација, да го зголеми ангажманот кој го имате, бројот на активности како и да ги подобри вашите можности за воспоставување на оддржлива организација. Волонтерите се вреден ресурс посебно кога станува збор за непрофитните и младинските организации и се компонента

Кој волонтира? Зошто? Зошто некои луѓе трошат голем дел од своето време кога ништо не добиваат за возврат? Дали тоа значи губење на време? Иако многу волонтери имаат различни мотиви поради кои се одлучуваат на тој чекор, едно е заедничко за сите – волонтираат затоа што сакаат да помогнат. На

Непрофитниот свет е прилично опседнат со помлади волонтери откако „Миленијалците“ (генерација на луѓе родени помеѓу 1980 и 2000 година) открија дека се доста социјално свесни и заинтересирани за подобри причини. Денес, сите „Миленијалци“ се возрасни, а „Генерацијата З“, нивните наследници, изгледаат уште позаинтересирани да го спасат светот. Еве некои статистички

Никогаш не било полесно да станеш волонтер, а волонтеризмот станува се повеќе популарен од кога и да е, бидејќи луѓето на сите возрасти и со различни способности бараат начини да ги подобрат своите заедници и да им помогнат на оние на кои што им е најпотребно. Ако барате начин како