Author name: martintrajkovski

Прирачник за како да креирате мултимедијални учебници и наставни материјали

Клучно е сите ученици да имаат еднаков пристап до материјали за учење и учебници. За таа цел, материјалите треба да се направат во формат кој ќе им овозможи простор и на оние ученици кои имаат потешкотии во читањето или имаат дислексија да може полесно да ја совладаат наставната содржина. Процесот на креирање на материјали за […]

Прирачник за како да креирате мултимедијални учебници и наставни материјали Read More »

audio book, books, headphones-6666976.jpg

Прирачник за користење на Аудиоучебници во училницата

Во современото образование, инклузивността има голема важност. Се обидуваме да создадеме училишта каде секој ученик, независно од нивните потешкотии или разлики, може да добие квалитетно образование. Една од најиновативните алатки што помагаат во овој напор е користењето на аудиоучебници. Во овој пост, ќе истакнеме неколку од главните бенефиции на аудиоучебниците и како тие помагаат на

Прирачник за користење на Аудиоучебници во училницата Read More »

Кампања за промоција на толеранција, човекови права, свет без предрасуди и стереотипи

Дали знаевте дека денеска е Светски ден на толеранција? 16 ноември е прогласен за Светски ден на толеранцијата во 1996 година. Во универзалната дефиниција, прифатена од страна на УНЕСКО, толеранцијата претставува почитување, прифаќање и уважување на богатствата од различности во светските култури и таа е форма на изразување и начин да бидеме луѓе. Толеранцијата подразбира

Кампања за промоција на толеранција, човекови права, свет без предрасуди и стереотипи Read More »

Тренинг курс – Рацете горе за волонтерството!

Во период 05 – 14 Ноември 2021 во Бар, Црна Гора нашата партнер организација, Центар за неформална едукација го одржа тренинг курсот за младински работници и млади во рамки на проектот „Рацете горе за волонтерството“. Овој тренинг курс е дел од проектот чија цел е градење на капацитетите на локалните организации во поглед на волонтерството

Тренинг курс – Рацете горе за волонтерството! Read More »

Кампања за поттикнување на волонтерството во руралните средини

Како резултат на проектот „Рурални волонтери – Активирајте се“ кој го имплементираме во соработка со нашите партнери од Хрватска, Лаг Море 249, беа креирани 15 постери со содржини кои објаснуваат зошто е битен руралниот развој и како волонтерството во руралните средини може да биде алатка преку која ќе се обезбеди рурален развој. Постерите беа креирани

Кампања за поттикнување на волонтерството во руралните средини Read More »

Младинска размена – “Environment”

Учествувавме на уште една младинска размена. Овој пат, наши членови имаа можност да се активни две недели (25 Октомври – 06 Ноември 2021) во Кетринхолм, Шведска каде што ги продлабочија своите знаења на теми поврзани со заштита на животната средина и намалување на еколошкиот импакт што го оставаме со нашите секојдневни навики. Темата животна средина

Младинска размена – “Environment” Read More »

Како е да живееш со дислексија?

Интервју со наш млад сограѓанин, В.Т. ученик во средно училиште во Куманово, кој во оваа интервју сакаше да остане анонимен односно само со своите иницијали. Интервјуто е направено како дел од идејата за подигање на јавната свест за дислексијата, а во рамки на ЕРАЗМУС+ проект „Аудио учебници – Помош за младите со потешкотии во читањето

Како е да живееш со дислексија? Read More »

Онјалн презентација на креираните материјали во Дејзи формат

На 21 Октомври 2021, нашиот тим организираше кратка онлајн презентација на проектот „Аудио учебници – Помош за младите со потешкотии во читањето и нивните наставници“ (Audio Textbooks – Help for Challenged Readers and Their Teachers) пред ученици од средните училишта во Куманово кои се соочуваат со дислексија или се заинтересирани за аудио материјали. На учениците

Онјалн презентација на креираните материјали во Дејзи формат Read More »

Иновации – Дејзи формат!

Книгата по предметот “Иновации” од авторите д-р Радмил Поленаковиќ и д-р Валентина Гечевска за деветто одделение, издадена од Министерство за образование и наука, е финализирана и достапна во Аудио Дејзи формат! За да ја користите книгата, потребно е да имате инсталирано Аудио читач, (пример DD reader за кој зборувавме во претходните постови) да го download-ирате

Иновации – Дејзи формат! Read More »

Дали ме гледаш? – Do you SEE me?

Колку во општеството постојат предрасуди и стереотипи? Кон кого имаме предрасуди? Што е причината за да имаме предрасуди и стереотипи? Кон што водат тие и како да се справиме со нив? – ова се дел од темите кои ги работевме на младинската размена под наслов „Дали ме гледаш“ која се одржа во период 01 –

Дали ме гледаш? – Do you SEE me? Read More »

Октомври – Месец на дислексија

Октомври е интернационален месец на дислексијата, состојба која е поврзана со потешкотии при читањето и разбирање на она што е прочитана односно со проблеми при интерпретацијата на визуелните симболи. Дислексијата не е болест, туку е само состојба која предизвикува потешкотии во читањето и нуди голем број на таленти и дарби. Во нашето општество сè уште

Октомври – Месец на дислексија Read More »

Рурални волонтери – Активирајте се!

Во период 01 – 10 Септември 2021, во Шибеник, Хрватска ја имплементиравме младинската размена „Рурални волонтери – Активирајте се!“ во соработка со нашиот долгогодишен партнер Лаг Море 249. Темата на оваа младинска размена беше руралниот развој, како и волонтерството како алатка која може да придонесе кон постигнување на рурален развој. Млади од Македонија, Хрватска, Турција,

Рурални волонтери – Активирајте се! Read More »

Помошен материјал по предметот Биологија за прва година средно образование

Уште еден помошен материјал достапен во Дејзи формат за учениците со потешкотии во читањето и дислексија. Помошен материјал по предметот Биологија за прва година средно образование, на тема ‘Рбетни животни. Овој помошен материјал е креиран од професори ентузијасти по биологија, а со цел да им помогнат на своите ученици подобро да го совладаат наставниот материјал

Помошен материјал по предметот Биологија за прва година средно образование Read More »

Помошен материјал по предметот Географија за прва година средно образование!

Кратка скрипта по предметот Географија за прва година средно образование стана достапна во Дејзи формат. Оваа скрипта се однесува на темата Вселена и Вселенски тела и истата може да се користи како помошен материјал за сите ученици кои сакаат своето знаење на оваа тема да го продлабочат. Скриптата е креирана од професори по географија и

Помошен материјал по предметот Географија за прва година средно образование! Read More »

Младинска размена – Рурални Млади во Акција!

Во период 02 – 10 август 2021, членови на КРЕАТОР зедоа учество на младинската размена „Рурални Млади во Акција“ која се одржа во Серпа, Португалија. Оваа младинска размена беше имплементирана од страна на нашиот долгогодишен партнер од Португалија, Experimentáculo Associação! Покрај нашите претставници, на оваа размена учество зедоа и млади од Португалија, Хрватска, Естонија, Франција

Младинска размена – Рурални Млади во Акција! Read More »

Дигитален читач за аудио книги во Дејзи формат – DDReader

DDReader+ е дигитален читач на книги што може да се користи за читање дигитални содржини во формат DAISY 3 на платформите Windows и Android. Оваа софтверска апликација е достапна бесплатно на португалски, англиски и шпански. DDReader е целосно опремен читач на форматот DAISY за сите, вклучително и лицата со посебни потреби. Линк на кој може

Дигитален читач за аудио книги во Дејзи формат – DDReader Read More »