Аудиокниги – алатка за помош на ученици со потешкотии во читањето и дислексија

Прирачник за како да креирате мултимедијални учебници и наставни материјали

Клучно е сите ученици да имаат еднаков пристап до материјали за учење и учебници. За таа цел, материјалите треба да се направат во формат кој ќе им овозможи простор и на оние ученици кои имаат потешкотии во читањето или имаат дислексија да може полесно да ја совладаат наставната содржина. Процесот на креирање на материјали за …

Прирачник за како да креирате мултимедијални учебници и наставни материјали Read More »

audio book, books, headphones-6666976.jpg

Прирачник за користење на Аудиоучебници во училницата

Во современото образование, инклузивността има голема важност. Се обидуваме да создадеме училишта каде секој ученик, независно од нивните потешкотии или разлики, може да добие квалитетно образование. Една од најиновативните алатки што помагаат во овој напор е користењето на аудиоучебници. Во овој пост, ќе истакнеме неколку од главните бенефиции на аудиоучебниците и како тие помагаат на …

Прирачник за користење на Аудиоучебници во училницата Read More »

Како е да живееш со дислексија?

Интервју со наш млад сограѓанин, В.Т. ученик во средно училиште во Куманово, кој во оваа интервју сакаше да остане анонимен односно само со своите иницијали. Интервјуто е направено како дел од идејата за подигање на јавната свест за дислексијата, а во рамки на ЕРАЗМУС+ проект „Аудио учебници – Помош за младите со потешкотии во читањето …

Како е да живееш со дислексија? Read More »

Онјалн презентација на креираните материјали во Дејзи формат

На 21 Октомври 2021, нашиот тим организираше кратка онлајн презентација на проектот „Аудио учебници – Помош за младите со потешкотии во читањето и нивните наставници“ (Audio Textbooks – Help for Challenged Readers and Their Teachers) пред ученици од средните училишта во Куманово кои се соочуваат со дислексија или се заинтересирани за аудио материјали. На учениците …

Онјалн презентација на креираните материјали во Дејзи формат Read More »

Иновации – Дејзи формат!

Книгата по предметот “Иновации” од авторите д-р Радмил Поленаковиќ и д-р Валентина Гечевска за деветто одделение, издадена од Министерство за образование и наука, е финализирана и достапна во Аудио Дејзи формат! За да ја користите книгата, потребно е да имате инсталирано Аудио читач, (пример DD reader за кој зборувавме во претходните постови) да го download-ирате …

Иновации – Дејзи формат! Read More »

Октомври – Месец на дислексија

Октомври е интернационален месец на дислексијата, состојба која е поврзана со потешкотии при читањето и разбирање на она што е прочитана односно со проблеми при интерпретацијата на визуелните симболи. Дислексијата не е болест, туку е само состојба која предизвикува потешкотии во читањето и нуди голем број на таленти и дарби. Во нашето општество сè уште …

Октомври – Месец на дислексија Read More »

Помошен материјал по предметот Биологија за прва година средно образование

Уште еден помошен материјал достапен во Дејзи формат за учениците со потешкотии во читањето и дислексија. Помошен материјал по предметот Биологија за прва година средно образование, на тема ‘Рбетни животни. Овој помошен материјал е креиран од професори ентузијасти по биологија, а со цел да им помогнат на своите ученици подобро да го совладаат наставниот материјал …

Помошен материјал по предметот Биологија за прва година средно образование Read More »

Помошен материјал по предметот Географија за прва година средно образование!

Кратка скрипта по предметот Географија за прва година средно образование стана достапна во Дејзи формат. Оваа скрипта се однесува на темата Вселена и Вселенски тела и истата може да се користи како помошен материјал за сите ученици кои сакаат своето знаење на оваа тема да го продлабочат. Скриптата е креирана од професори по географија и …

Помошен материјал по предметот Географија за прва година средно образование! Read More »

Дигитален читач за аудио книги во Дејзи формат – DDReader

DDReader+ е дигитален читач на книги што може да се користи за читање дигитални содржини во формат DAISY 3 на платформите Windows и Android. Оваа софтверска апликација е достапна бесплатно на португалски, англиски и шпански. DDReader е целосно опремен читач на форматот DAISY за сите, вклучително и лицата со посебни потреби. Линк на кој може …

Дигитален читач за аудио книги во Дејзи формат – DDReader Read More »

Што е тоа Аудио Дејзи формат на книга?

DAISY (Дигитален пристапен информациски систем) е светски стандард за дигитални аудио книги за луѓе кои се слепи или имаат потешкотии во читањето. Овој формат е во развој повеќе од десет години, при што повеќето од светските библиотеки на аудио книги сега користат некоја форма од овој вид на книги. Конзорциумот DAISY (www.daisy.org) работи целосно на …

Што е тоа Аудио Дејзи формат на книга? Read More »

Одобрени учебници од Министерство за образование!

Денеска добивме одобрување од страна на Министерството за образование, за користење на два официјални учебници кои се дел од наставниот процес и нивна преработка во аудио дејзи формат во рамки на проектот „Аудио книги – алатка за помош на ученици со потешкотии во читањето и дислексија“. Во следниот период нашиот тим ќе работи на техничка …

Одобрени учебници од Министерство за образование! Read More »

Практично работење – Старт за креирање на првата Аудио книга во Дејзи формат за Македонија

Тимот на Младинска организација КРЕАТОР започна со техничка обработка и подготовка на неколку книги кои ќе ги користиме како пракса со цел подобро совладување на програмите за работа и креирање на подобри резултати во оваа поле. Нашиот тим ќе работи на еден Прирачник за граѓанско образование, скрипта од предметот Прехранбена технологија и скрипта од предметот …

Практично работење – Старт за креирање на првата Аудио книга во Дејзи формат за Македонија Read More »

Онлајн тренинг за креирање Аудио книги

Како се креираат аудио учебници? Што е потребно да знаеме? Од каде се почнува? Кои програми се користат? На кој начин се креира и снима аудио книга и што опрема е потребна? – ова се само дел од прашањата и темите кои беа опфатени со првата тренинг обука одржана во рамки на проектот „Аудио учебници …

Онлајн тренинг за креирање Аудио книги Read More »

Аудио книги за млади со потешкотии во читање и дислексија и придобивки од нив

Голем процент на млади денеска се соочуваат со потешкотии при читањето и имаат дијагностицирано дислексија. Според некои истражувања дислексијата во групата словенски јазици е достигнува од 10% до 15%. Светските статистики покажуваат дека 80% од учениците со слаб успех имаат дислексија. Но тоа незначи дека истите не се паметни или се со ниска интелегенција. Напротив, …

Аудио книги за млади со потешкотии во читање и дислексија и придобивки од нив Read More »

ЕРАЗМУС+ проект за создавање аудио учебници и наставни материјали за млади со потешкотии при читањето

Со задоволство информираме дека нашата Младинска организација КРЕАТОР се вклучува во ЕРАЗМУС+ проект „Аудио учебници – Помош за младите со потешкотии во читањето и нивните наставници“ (Audio Textbooks – Help for Challenged Readers and Their Teachers) (Ref. No 2020-1-LV01-KA201-077533). Да се ​​имаат добро креирани и едукативно интегрирани аудио / електронски учебници и студиски материјали е …

ЕРАЗМУС+ проект за создавање аудио учебници и наставни материјали за млади со потешкотии при читањето Read More »

Прв состанок за проектот „Аудио учебници – Помош за младите со потешкотии во читањето и нивните наставници“ (Audio Textbooks – Help for Challenged Readers and Their Teachers)

НА 22 и 23 Октомври 2020, претставник од нашата организација зеде учество на првиот онлајн Kick-off состанок во рамки на проектот „Аудио учебници – Помош за младите со потешкотии во читањето и нивните наставници“ (Audio Textbooks – Help for Challenged Readers and Their Teachers). За време на состанокот партнерите имаа можност да се запознаат меѓусебно, …

Прв состанок за проектот „Аудио учебници – Помош за младите со потешкотии во читањето и нивните наставници“ (Audio Textbooks – Help for Challenged Readers and Their Teachers) Read More »