Волонтирај Резултирај!

05 декември – Меѓународен ден на волонтерите

05 декември е познат како Меѓународен ден на волонтерите. Овој ден приужа шанса за индивидуалните волонтери и организациите кои промовираат волонтерски вредности, да ги промовираат своите придонеси за развој на локално, национално и меѓународно ниво. Меѓународниот ден на волонтерите, е можност за сите нас да го промовираме волонтерство, да ги охрабриме владите да ги поддржат …

05 декември – Меѓународен ден на волонтерите Read More »

Што е волонтирање, а што не е волонтирање? Како да препознам волонтирање?

Многу често младите знаат да ни постават прашање, што е тоа волонтирање и како се разликува од останатите активности како на пример праксата. Затоа еве и едно убаво објаснување во продолжение.   За да една активност да се смета дека спаѓа под волонтерска активност мора да има три клучни карактеристики: доброволност, да биде организирана за …

Што е волонтирање, а што не е волонтирање? Како да препознам волонтирање? Read More »

Уште идеи за волонтирање..

Како што ветивме, еве уште некои интересни идеи за волонтирање во некоја област која е од ваш интерес… Ако сакате да помогнете во образованието во вашата заедница?! 5 минути: Подарете некоја книга што вашето дете ја користело на помалите деца од соседството. 30 минути: Соберете книги и неискористени училишни материјали и донирајте ги на некое …

Уште идеи за волонтирање.. Read More »

Интересни идеи за волонтирање

Волонтирањето е БИТНО!. Преку волонтирање можете да ја подобрите вашата заедница, а воедно и вашиот живот. Учествувајќи во волонтерски акции вие покажувате дека се грижите. Докажано е дека помагањето на другите е добро не само за примателите на вашето дело, туку и за подобрување на вашата благосостојба. Додека издвојувате време надвор од вашиот зафатен распоред …

Интересни идеи за волонтирање Read More »

Ваши прашања, наши одговори во однос на волонтерството во Македонија!

Ваши прашања, а наши одговори во однос на претходниот пост за волонтерството во Македонија. Кои се моите права како волонтер? Надомест на однапред договорени трошоци поврзани со волонтерство (трошоци за храна, превоз од и до место на волонтерство, трошоци за службени патувања како и за обука на волонтери); Заштита на приватност и лични податоци; Да …

Ваши прашања, наши одговори во однос на волонтерството во Македонија! Read More »

Волонтерството во Македонија

Волонтерството е практика на луѓе кои работат за доброто на останатите, без мотив за каква било финансиска или материјална добивка. Волонтерството, општо земено, се смета за алтруистичка активност, наменета за промовирање добро или за подобрување на квалитетот на животот. Волонтерството  претставува  активност која е од интерес и за Република  Македонија. Волонтерството придонесува за подобрување на …

Волонтерството во Македонија Read More »

Како до повеќе волонтери?

Ефективената работа со волонтери може да го зачува времето на вашата органинзација, да го зголеми ангажманот кој го имате, бројот на активности како и да ги подобри вашите можности за воспоставување на оддржлива организација. Волонтерите се вреден ресурс посебно кога станува збор за непрофитните и младинските организации и се компонента која може да ги мотивира …

Како до повеќе волонтери? Read More »

Кои се волонтерите? Зошто волонтираат и што имаат тие од тоа?

Кој волонтира? Зошто? Зошто некои луѓе трошат голем дел од своето време кога ништо не добиваат за возврат? Дали тоа значи губење на време? Иако многу волонтери имаат различни мотиви поради кои се одлучуваат на тој чекор, едно е заедничко за сите – волонтираат затоа што сакаат да помогнат. На многу волонтери најважно им е …

Кои се волонтерите? Зошто волонтираат и што имаат тие од тоа? Read More »

Што сакаат младите волонтери од вашата непрофитна организација?

Непрофитниот свет е прилично опседнат со помлади волонтери откако „Миленијалците“ (генерација на луѓе родени помеѓу 1980 и 2000 година) открија дека се доста социјално свесни и заинтересирани за подобри причини. Денес, сите „Миленијалци“ се возрасни, а „Генерацијата З“, нивните наследници, изгледаат уште позаинтересирани да го спасат светот. Еве некои статистички податоци за „Генерацијата З“ (родени …

Што сакаат младите волонтери од вашата непрофитна организација? Read More »

Како да пронајдете идеални волонтерски можности онлајн?

Никогаш не било полесно да станеш волонтер, а волонтеризмот станува се повеќе популарен од кога и да е, бидејќи луѓето на сите возрасти и со различни способности бараат начини да ги подобрат своите заедници и да им помогнат на оние на кои што им е најпотребно. Ако барате начин како да направите свој придонес во …

Како да пронајдете идеални волонтерски можности онлајн? Read More »

20 лични придобивки кои ќе ве инспирираат и вие да станете волонтер!

Волонтеризмот понекогаш може да се гледа како целосно несебичен чин, имајќи на ум дека волонтерот го жртвува своето време, своите ресурси и знаење за да им помогне на другите, а од друга страна не очекува ништо за возврат. Иако нашата примарна цел како волонтери е да им помагаме на другите, волонтирајќи добиваме чувство на исполнетост …

20 лични придобивки кои ќе ве инспирираат и вие да станете волонтер! Read More »

Зошто е важно волонтерството?

Кога ќе ги разгледаме причините зошто волонтерството е важно, тие не се согледуваат само во животот на оние на кои им се најпотребни волонтери, туку и во улогата што може да ја одиграме, како волонтери, и да придонесеме за доброто на целото општество. Секој од нас треба да биде подготвен да го понуди своето време …

Зошто е важно волонтерството? Read More »

Започна реконструкцијата на детското игралиште во Соколански парк Куманово

Денес започна реконструкцијата на детското игралиште во Соколанскиот парк во Куманово. Оваа недела нашата организација заедно со средношколци од сите средни училишта во Куманово ќе работи активно на реобновување на веќепостоечките играчки, нивно шмирглање, префарбување и замена на седишта и ланци. Игралиштето кое денеска изгледа многу лошо, руинирано и запуштено, ќе биде обновено и збогатено, …

Започна реконструкцијата на детското игралиште во Соколански парк Куманово Read More »

Започната кампања за промоција на Активноста – Реконструкција на детско игралиште

Денеска започна кампањата за промоција на проектната активност „Реконструкција на детско игралиште во Соколанскиот парк Куманово„. Постери и флаери креирани во рамки на проектот се поставени и поделени низ сите средни училишта во Куманово. Сите заинтересирани средношколци кои сакаат да се вклучат во волонтерските акции може да се пријават во стручната служба на своето училиште.