Новости

Кој волонтира? Зошто? Зошто некои луѓе трошат голем дел од своето време кога ништо не добиваат за возврат? Дали тоа значи губење на време? Иако многу волонтери имаат различни мотиви поради кои се одлучуваат на тој чекор, едно е заедничко за сите – волонтираат затоа што сакаат да помогнат. На многу волонтери најважно им е […]

Непрофитниот свет е прилично опседнат со помлади волонтери откако „Миленијалците“ (генерација на луѓе родени помеѓу 1980 и 2000 година) открија дека се доста социјално свесни и заинтересирани за подобри причини. Денес, сите „Миленијалци“ се возрасни, а „Генерацијата З“, нивните наследници, изгледаат уште позаинтересирани да го спасат светот. Еве некои статистички податоци за „Генерацијата З“ (родени […]

Никогаш не било полесно да станеш волонтер, а волонтеризмот станува се повеќе популарен од кога и да е, бидејќи луѓето на сите возрасти и со различни способности бараат начини да ги подобрат своите заедници и да им помогнат на оние на кои што им е најпотребно. Ако барате начин како да направите свој придонес во […]

Волонтеризмот понекогаш може да се гледа како целосно несебичен чин, имајќи на ум дека волонтерот го жртвува своето време, своите ресурси и знаење за да им помогне на другите, а од друга страна не очекува ништо за возврат. Иако нашата примарна цел како волонтери е да им помагаме на другите, волонтирајќи добиваме чувство на исполнетост […]

Кога ќе ги разгледаме причините зошто волонтерството е важно, тие не се согледуваат само во животот на оние на кои им се најпотребни волонтери, туку и во улогата што може да ја одиграме, како волонтери, и да придонесеме за доброто на целото општество. Секој од нас треба да биде подготвен да го понуди своето време […]

Денес започна реконструкцијата на детското игралиште во Соколанскиот парк во Куманово. Оваа недела нашата организација заедно со средношколци од сите средни училишта во Куманово ќе работи активно на реобновување на веќепостоечките играчки, нивно шмирглање, префарбување и замена на седишта и ланци. Игралиштето кое денеска изгледа многу лошо, руинирано и запуштено, ќе биде обновено и збогатено, […]

Денеска започна кампањата за промоција на проектната активност „Реконструкција на детско игралиште во Соколанскиот парк Куманово„. Постери и флаери креирани во рамки на проектот се поставени и поделени низ сите средни училишта во Куманово. Сите заинтересирани средношколци кои сакаат да се вклучат во волонтерските акции може да се пријават во стручната служба на своето училиште.