Како да пронајдете идеални волонтерски можности онлајн?

Никогаш не било полесно да станеш волонтер, а волонтеризмот станува се повеќе популарен од кога и да е, бидејќи луѓето на сите возрасти и со различни способности бараат начини да ги подобрат своите заедници и да им помогнат на оние на кои што им е најпотребно.

Ако барате начин како да направите свој придонес во општеството, почнете со овој текст каде ви посочуваме можности за за волонтирање со информации за контакт.

Во Македонија, можеш да волонтираш во ограните на државната власт, тука мислејќи на министерствата, разните државни агенции и комиси, можеш да волонтираш во единиците на локалната самоуправа, јавни установи (болници, музеи, затвори, училишта, градинки), во верските заедници или пак во невладини организации, здруженија на граѓани или фондации. Кај нас, неможе да волонтираш во приватниот сектор.

Да започнеме

Доколку сеуште се двоумите дали сакате да започнете со волонтерството, проверете ги придобивките кои можете да ги имате како волонтер. Искуството стекнато преку волонтирање е високо ценето и од работодавачите, па така истото може да го документирате и да го додадете во вашата биографија и на вашите социјални мрежи, како што се LinkedIn и Facebook.

Сајтови посветени на волонтеризмот

Започнете со пребарување на следната листа на сајтови за да добиете чувство за видовите на можности што ви стојат на располагање. Ако се пронаоѓате себеси во одредени делови додека пребарувате, тогаш можете попрецизно да истражувате за да се вклучите во волонтерските потреби во вашиот град. Започнете со овие сајтови на интернационално и македонско ниво:

Интернационални волонтерски можности

Можеш да станеш и интернационален волонтер. И за тоа постојат многу интересни можности. Како една може да ја наведеме можноста да станеш ЕВС волонтер – European Volunteer Service. Повеќе за програмата можеш да најдаш на веб страната на Националната агенција за европски образовни програми и мобилност https://www.na.org.mk/index.php/mk/.

Исто така можеш да ги пребараш и следните линкови и можности:

Ти посакуваме среќа во истражувањето!